Onze klanten beoordelen ons gemiddeld met een

Behangen

Het behangen van muren is niet moeilijk, maar wel een klus die de nodige finesse vereist. Een foutje is immers zo gemaakt en dan kun je natuurlijk weer helemaal opnieuw beginnen. Zonde van de tijd, energie en het geld wat je in de materialen hebt gestoken. Niet zo gek dat veel mensen er voor kiezen om het behangwerk over te laten aan een professionele behanger. Ongeacht of je van plan bent om zelf te gaan behangen of het behangen van plan bent over te laten aan een vakman; alle informatie over behangen en wat daar bij komt kijken lees je in onderstaand artikel.

Waarom behangen?

Qua wandafwerking heb je vandaag de dag tal van keuzes. Toch blijft het behangen van muren in verschillende ruimtes in je woning onverminderd populair. Waarom is dit toch?

Vrij simpel. Je kunt met behangpapier namelijk alle kanten op. Wat met verf niet altijd mogelijk is om te creëren kan met behang wel. Staat het eenmaal op papier dan is het te creëren met een beetje fantasie.

Ideaal voor de kinderen die hun favoriete helden als wandbekleding willen of misschien wel in je eigen slaapkamer om zodoende een uitstraling te verkrijgen die je in geen enkele andere slaapkamer terug zult vinden. Bovendien ook nog eens stukken goedkoper dan unieke creaties laten aanbrengen door een schilder of stukadoor.

pro tipVindy PRO tip: Door verschillende soorten behang te combineren in één ruimte (donkere kleuren - lichte kleuren of drukke prints - rustige prints) doe je een ruimte ogenschijnlijk groter lijken. Ideaal voor kleinere ruimtes of kamers met een laag plafond.

Wat er komt kijken bij behangen

Zodra je de keuze hebt gemaakt om te gaan behangen kom je voor nog veel meer keuzes te staan. Je zult een keuze moeten maken qua patroon, kleur en print, maar je zult ook een keuze moeten maken qua behangsoort.

Als je weet welk soort behang je wilt zul je de behangmaterialen moeten aanschaffen (tenzij je het behangwerk door een vakman laat uitvoeren natuurlijk) en kun je beginnen met de voorbereidingen.

We helpen je op weg met ons stappenplan voor succesvol behangen.

pro tipVindy PRO tip: Let bij het aanschaffen van het behang erg goed op de kleurcodes. Zorg ervoor dat alle rollen dezelfde kleurcode hebben. Rollen behang kunnen op het eerste oog namelijk gelijk lijken, maar de kleine verschillen worden erg goed duidelijk wanneer het behang is aangebracht op de muur.

Stappenplan behangen

Met onderstaand stappenplan werk je in 6 stappen toe naar de ideale muur voorzien van behang.

 • 1. Het oude behang verwijderen
 • 2. Voorbehandelen van de muur
 • 3. Banen maken
 • 4. Insmeren
 • 5. Plakken
 • 6. Afwerken

1. Het oude behang verwijderen

Voor een optimaal resultaat zul je de oude behanglaag op secure wijze moeten verwijderen. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Zorg dan ook voor de volgende zaken:

 • Een afdekzeil om waterschade te voorkomen. Het verwijderen van behang geeft veel rommel en er komt water bij kijken.
 • Trek daarom zeker ook oude kleren die vies mogen worden.
 • Zet kasten en meubels in het midden van de kamer of nog beter; verwijder ze helemaal uit de kamer.
 • Schakel de zekeringgroep van de ruimte waar je in gaat behangen af, check of de spanning er daadwerkelijk af is en verwijder vervolgens de stopcontacten in de ruimte en plak ze af.

Behang afstomen is de gemakkelijkste en snelste manier om de oude behanglaag te verwijderen. Vooral bij zwaar papier en/of grote oppervlaktes loont het om een stoomapparaat te huren of te lenen. Je zult dan veel sneller klaar zijn met het verwijderen van de oude wandbekleding en de klus zal ook een stuk minder zwaar zijn.

Het is echter ook mogelijk om met afweekmiddel en een plamuurmes de oude laag behang te verwijderen, zelfs bij dik papier en/of een grote muur.

2. Voorbehandelen van de muur

Wanneer de oude laag wandbekleding is verwijderd kun je overgaan op het voorbehandelen van de muur. Denk hierbij aan:

 • Gaten en scheuren opvullen met vulmiddel
 • De ondergrond proper en stofvrij maken
 • Een muur met niet-vaste ondergrond gronderen
 • Een poreuze muur voorlijmen met verdund behangplaksel
 • De muur 24 uur laten drogen

3. Banen maken

Voordat je kunt beginnen met je eerste baan zul je de juiste hoogte van de muur moeten weten. Hanteer hier een marge van ongeveer 10 centimeter langer dan de grootst gemeten hoogte. Snijd of knip in één keer een ruime voorraad banen behang op maat zodat je achter elkaar door kunt werken.

pro tipVindy PRO tip: Tel bij behang met een motief de afstand tussen het terugkerende motief bij de lengte op. Veel fabrikanten geven de hoogte van het dessin aan op de verpakking.

4. Insmeren

Leg de baan behang op een schone plaktafel met de bedrukte zijde naar beneden. Breng de geprepareerde lijm aan met een papborstel en sla vervolgens de helft van het ingepapte gedeelte naar het midden om zodat de ingesmeerde zijden losjes op elkaar komen te liggen. Doe ditzelfde met de andere helft. Leg de baan op de grond zodat de lijm in het behangpapier kan dringen en maak in de tussentijd de volgende baan klaar op dezelfde wijze. Bereid op deze manier drie banen voor. De eerste baan zal intussen klaar zijn om aan te brengen.

5. Plakken

De muren en kozijnen in je woning staan niet altijd loodrecht. Maak gebruik van een touwtje met een gewichtje om te controleren of alles loodrecht staat. Het beste is om bij een deur of venster te beginnen en hou hier een overlap van circa 3 centimeter in de breedte aan en 5 centimeter aan de onder- en bovenkant aan. Trek vervolgens de onderzijde los en breng het behang aan. Wrijf met een schone doek of droge borstel het behang tegen de muur. Strijk hierbij vanuit het midden naar de zijkanten.

Plak hierna de tweede baan precies tegen de eerste aan (stotend) op precies dezelfde wijze en strijk af met een rolletje. Druk hierbij niet te hard op het behang. Hierna kun je het overtollige behang aan de onder- en bovenzijde wegsnijden.

pro tipVindy PRO tip: Werk altijd met schone handen als je aan het behangen bent. Vingerafdrukken zijn duidelijk zichtbaar op behang. Zonde als je na alle inspanning tegen je eigen vingerafdrukken aan moet kijken. Was tussendoor dan ook regelmatig je handen en maak ze goed droog voor je weer verder gaat met het behangwerk.

6. Afwerking

Als alle banen netjes op de muur zijn aangebracht en je het behang bij de hoeken, stopcontacten en lichtschakelaars netjes hebt weggewerkt zul je het behang 24 uur moeten laten drogen. Controleer vervolgens het behang op luchtblaasjes. In het geval van kleine luchtblaasjes kun je deze doorprikken met een fijne naald en met een droge en schone doek de overtollige lucht en/of de lijm verwijderen. Bij grotere luchtblaasjes kun je op dezelfde wijze te werk gaan, enkel snijd je in dat geval een stukje van het luchtblaasje in met een hobby- of stanleymes. Losgeraakte naden smeer je opnieuw in met wat lijm en drukt deze aan met een nadenroller.

Behang offerte via Vindy: zó geregeld!

Professionele voordelige behangers vind je in een handomdraai via Vindy. Je kunt namelijk meerdere offertes gratis en vrijblijvend vergelijken en uiteindelijk tot wel 40% besparen op de kosten van de behangwerkzaamheden!

Plaats ook jouw klus Besparen tot 40%!

Behangwerken klusinfo

Lees het in de vraagbaak.

Laat ons je helpen! We hebben hele gave artikelen geschreven die je kunnen helpen bij doe-het-zelf klussen rondom behangwerken!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Vragen

Dat mag altijd.

Nou, wij zorgen ervoor dat je kunt besparen op klusjes, geïnspireerd raakt door de mooiste projecten of praktische informatie kan inlezen!

Op onze website vind je klusjes in de categorieën 'in huis', 'in tuin', 'bouw' en 'energie'. Voor alle klusjes in en rond je huis kun je gratis offertes opvragen. Door te vergelijken krijg je altijd de beste prijs!

Jazeker! Je vraagt altijd kosteloos offertes op. Maximaal 6 bedrijven zullen vervolgens contact met je opnemen en een prijsofferte uitbrengen. Zit er niets tussen? Even goede vrienden! Er is al zoveel verplicht in het leven: dit gelukkig niet!