Woning renoveren: denk ook aan de elektriciteitsinstallatie!

Mike avatar

Mike op 12-02-2021

Woning renoveren: denk ook aan de elektriciteitsinstallatie!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer een woning of pand wordt voorzien van een renovatie dan is de elektriciteitsinstallatie niet iets waar als eerste aan wordt gedacht. Maar toch is dit juist een belangrijk onderdeel bij een renovatie. Waarom precies? We bespreken er hieronder meer over.

Verzwaring en keuring van elektriciteitsinstallatie

Vooral bij oude woningen zal de verouderde elektriciteitsinstallatie aan vervanging toe zijn. Deze zal in veel gevallen verzwaard dienen te worden, waarna de installatie verplicht zal moeten worden gekeurd door een erkend elektricien. De eisen voor renovatie van de elektriciteitsinstallatie bij oudere woning zijn echter wel minder streng dan de eisen voor nieuwbouw, bijvoorbeeld voor stopcontacten zonder aarding, bestaande leidingen en ook differentieelschakelaars.

Wat voorzien bij een update van de elektriciteitsinstallatie?

Een veilige elektriciteitsinstallatie dient over een aantal factoren te beschikken. Ten eerste is een goede aarding van belang. Bij een bestaande woning zal dit voornamelijk een penaarding zijn. Wanneer er wordt gerenoveerd dan zijn de hoofdequipotentiale verbindingen van geleidende delen van de constructie hierbij niet verplicht. Het aantal stopcontacten per stroombaan zal echter wel beperkt moeten blijven tot acht stuks bij een renovatie.

Tevens zullen stopcontacten voorzien moeten worden van een aardingspen en zal deze ook kindveilig moeten zijn. Voor de verlichting zullen minimaal twee stroombanen voorzien moeten zijn. Het beste is om hierbij de stopcontacten van één stroombaan te verdelen over meerdere kamers. En voor de stroombaan naar de keuken is het aan te raden om slechts één of enkele stopcontacten aan te sluiten. Af te raden is om stopcontacten en lichtpunten in eenzelfde kring onder te brengen.

Hou rekening met kabel dikte en afstand

Voor uitvoering van de elektriciteitsinstallatie komen slechts enkele soorten kabels in aanmerking. Draden en kabels mogen slechts met een bepaalde grootte van zekering en automaat op elkaar afgestemd worden. Dit is afhankelijk van hun dikte. Voor verlichting mag de geleider van een stroombaan slechts een doorsnede hebben van 1,5 millimeter. Voor gemengde stroombanen of een stroombaan met enkel stopcontacten is minimaal 2,5 millimeter vereist.

elektra kabels vervangenFoto door: Michal Jarmoluk.

Een bestaande installatie mag een geleider hebben van 1 millimeter, maar dat geldt alleen als deze ook is beveiligd met een zekering van 6A of een automaat van 10A. En voor in de badkamer is het niet toegestaan om stopcontacten en verlichting aan te brengen op bepaalde afstanden van de douche, wastafels en het bad.

Een vakman inschakelen

Het is voor de veiligheid aan te raden om het verzwaren van een installatie professioneel te laten uitvoeren door een aannemer. De keuring wordt tevens in principe aangevraagd door een installateur. Het is wel zo dat de eigenaar van de woning of het pand natuurlijk eindverantwoordelijk blijft voor de elektriciteitsinstallatie en de veiligheid ervan. De eigenaar moet tevens beschikken over een zogenaamd elektriciteitsdossier met daarin het keuringsverslag en ook de eendraads- en situatieschema’s.

Wil je graag een vakman inschakelen voor het verzwaren van je elektriciteitsinstallatie of voor een keuring? Vergelijk dan altijd een aantal elektriciteitsbedrijven uit je buurt. Je vindt zo eenvoudig een echte vakman tegen de beste prijs!

Hoofdfoto door: Michal Jarmoluk.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!