Woning isoleren, 5 goede manieren!

Mike avatar

Mike op 15-01-2018

Woning isoleren, 5 goede manieren!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Een goed geïsoleerde woning houdt warmte aanzienlijk beter vast en zorgt er in de zomer tevens voor dat het binnen aangenaam koel blijft. Er kan zo flink worden bespaard op stook- alsook koelingskosten. Hoe je goed kunt isoleren? We bespreken vijf goede manieren van isolatie in dit artikel, lees je mee?

Soorten isolatie

Er zijn diverse soorten isolatie waarmee de isolatiewaarde van je woning of pand kan worden verhoogd. Welke vorm van isolatie het beste is geschikt voor jouw persoonlijke situatie zal afhangen van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld de constructie van je woning of pand, de leeftijd maar natuurlijk ook je budget.

Bij elk type isolatie is voornamelijk de RC-waarde van het isolatiemateriaal belangrijk. Met deze waarde wordt de warmteweerstand van het isolatiemateriaal weergeven. Laat je goed informeren over de RC-waardes van isolatiemateriaal door een isolatiespecialist. Zo kun je een optimaal isolerend rendement bereiken.

Dakisolatie

Dakisolatie kan zowel aan de binnenzijde als ook buitenzijde van het dak worden toegepast. Dakisolatie vraagt doorgaans om een behoorlijke investering, mede door het relatief grote oppervlak dat voorzien moet worden van isolatiemateriaal. Daartegenover staat echter wel dat dakisolatie een zeer effectieve vorm van isolatie is. Er kan normaal gesproken tot wel 30 procent van de warmte verloren gaan via het dak. Isolatie toepassen op deze plek zorgt dan ook voor een flink verbeterde warmteweerstand van je woning. Materialen die veelal worden toegepast voor dakisolatie zijn steenwol, glaswol, PUR en EPS.

isoleren woning

Spouwmuurisolatie

Bij spouwmuurisolatie zal de spouw in de buitenmuur worden gevuld met een isolerend materiaal. Hierdoor zal er minder warmte de woning kunnen ontsnappen via de muren. Er wordt hierbij vaak gewerkt met isolatieschuim of vlokken die via gaatjes in de muur in de spouw worden gespoten. Maar ook isolatieplaten kunnen worden aangebracht in de spouwmuur.

Vloerisolatie

Een andere optie om het isolerend vermogen van je woning of pand te verbeteren is het kiezen voor vloerisolatie. Er kan een isolerende ondervloer worden geplaatst waarbij isolatiemateriaal onder de dekvloer zal worden geplaatst. De vloer zal hierdoor ook minder koud aanvoelen. Tevens kan isolatie onder de dekvloer zorgen voor akoestisch isolatie waardoor ook contactgeluiden van de vloer worden verminderd. Comfortabel, praktisch en energiebesparend dus, heel fijn!

Glasisolatie

Om warmteverlies via de ramen te verminderen kan er worden gekozen voor glasisolatie. Zo zal de warmte in huis in mindere maten de woning via het glas in de ramen kunnen verlaten. Er zijn verschillende vormen van glasisolatie. Van standaard dubbel glas tot HR+++ isolatieglas. De zogenaamde U-waarde is bij isolatieglas van belang. Hiermee wordt aangegeven wat de warmtedoorgang van het glas is. Naast dat glasisolatie warmte beter binnen houdt, werkt het ook nog eens geluidsisolerend.

Kruipruimte isoleren

Wanneer je beschikt over een kruipruimte onder je woning of pand, dan kun je er ook voor kiezen hier isolerend materiaal aan te laten brengen. Er wordt hierbij aan de onderzijde van de vloer via de kruipruimte isolatiemateriaal aangebracht. Kou uit de grond zal zo aanzienlijk minder de woning kunnen binnenkomen, maar ook vocht vanuit de kruipruimte wordt buitengesloten. Op deze manier kan vocht en ook de kans op eventuele schimmelvorming worden verminderd. Er wordt bij kruipruimte isolatie vaak gebruik gemaakt van isolerende folie, isolatieplaten of isolatieparels en schelpen.

Maak jij gebruik van een of meerdere van deze isolatievormen? Of wil je nog isolatie laten plaatsen?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!