Welke verschillende soorten ventilatie zijn er?

Mike avatar

Mike op 06-12-2019

Welke verschillende soorten ventilatie zijn er?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Ventilatie in huis is erg belangrijk, dit zorgt namelijk voor een goed binnenklimaat. Vocht en vervuilde lucht kan worden afgevoerd en frisse lucht stroomt de woning binnen. Op deze manier kan schimmel en huisstofmijt voorkomen worden.

Er kan op drie verschillende manieren worden geventileerd. Welke manieren dat precies zijn? We bespreken er in dit artikel meer over.

Drie manieren van ventilatie

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie betreft de af- en aanvoer van verse lucht op een natuurlijke manier. Oftewel door simpelweg klapramen te openen en gebruik te maken van ventilatieroosters die in verbinding staan met ventilatiekanalen of direct met buiten. Wanneer je gebruik maakt van ventilatiekanalen, dan is het hierbij van belang dat je met enige regelmaat controleert of deze niet verstopt raken door bijvoorbeeld vuil of een vogelnestje.

ventileren via raamFoto door: Pexels.

De afvoer naar buiten dient 24 uur per dag open te staan. Zo wordt er een constante luchtstroom gecreëerd waardoor er continue wordt gezorgd voor verse lucht.

Mechanische ventilatie

Wanneer we spreken over mechanische ventilatie dan wordt hiermee ventilatie bedoeld waarbij gebruik wordt gemaakt van mechanisch draaiende ventilatoren. Afvoerventielen zuigen vervuilde lucht in huis af en zijn veelal geplaatst in keukens, badkamers en toiletruimtes. Door middel van ventilatieroosters en klapramen kan verse lucht de woning weer binnenstromen. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van mechanische ventilatie is het dus belangrijk de luchttoevoer altijd open te hebben staan.

mechanise ventilatieAfbeelding door: Thanks for your Like.

Voer daarnaast ook met enige regelmaat ventilatie-onderhoud uit. Het is namelijk zo dat wanneer een mechanisch ventilatiesysteem niet goed onderhouden wordt of slecht afgesteld wordt, dit niet alleen zorgt voor minder goede ventilatie maar dit ook kan zorgen voor verhoogde energiekosten. Een mechanisch ventilatiesysteem dient doorgaans ook 24 uur per dag te draaien en op momenten dat het nodig is kan de ventilatiestand (in eventueel enkel bepaalde ruimtes) worden verhoogd, zoals bijvoorbeeld bij het douchen en koken.

Balansventilatie

Balansventilatie is een ventilatiesysteem dat veelal wordt toegepast in nieuwere energiezuinige woningen. Bij balansventilatie wordt zowel de afvoer van vervuilde lucht alsook de aanvoer van verse lucht mechanisch gereguleerd. Het verschil tussen balansventilatie en normale mechanische ventilatie zit ‘m voornamelijk in het feit dat bij balansventilatie binnenkomende verse lucht wordt opgewarmd en dat er eigenlijk geen ventilatieroosters nodig zijn.

Balansventilatie werkt energiebesparend omdat de opwarming van de verse buitenlucht loopt via een zogenaamde warmtewisselaar. Deze zorgt ervoor dat de warme vervuilde binnenlucht die afgevoerd wordt zijn warmte afgeeft. Deze warmte kan vervolgens weer worden afgegeven aan de binnenstromende verse buitenlucht. Zo kun je extra besparen op verwarmingskosten. Vergeet bij balansventilatie niet om de filters met regelmaat te verschonen en eens per jaar te vervangen.

Welke manier van ventilatie je gebruikt zal voornamelijk afhangen van je persoonlijke wensen en situatie. Het belangrijkste is dat er in ieder geval goed wordt geventileerd. Is het ventilatieplan in jouw woning of pand in orde? En van wat voor soort ventilatie maak jij gebruik?

Hoofdfoto door: Pexels.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!