Welk materiaal kiezen voor ramen en deuren?

Mike avatar

Mike op 31-07-2018

Welk materiaal kiezen voor ramen en deuren?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Bij de bouw of bij een verbouwing van een woning is de keuze voor een materiaal voor je ramen en deuren belangrijk. Deze keuze zal niet alleen invloed hebben op de uitstraling van de woning, maar ook op de energiezuinigheid van de woning. Een energiezuinige woning is goed voor de portemonnee, het milieu en ook voor een toekomstige verkoop. In dit artikel bespreken we de drie voornaamste materialen voor ramen en deuren. Lees je mee?

Soorten materialen voor ramen en deuren

De drie voornaamste soorten materialen voor ramen en deuren zijn PVC, aluminium en hout. Natuurlijk zal persoonlijke smaak een grote rol spelen bij de keuzen voor een materiaalsoort. Maar iedere soort heeft zo ook bepaalde voor- en nadelen. We bespreken ze hieronder.

PVC ramen en deuren

Ramen en deuren van PVC bieden waarschijnlijk de beste prijs-kwaliteit verhouding. Een stevige, maar toch ook goed betaalbare materiaalsoort die tevens ook goed isoleert. De U-waarde van dit materiaal ligt tussen de 1,23 en 0,65 W/m2K. Hierbij geldt; des te lager dit cijfer is des te beter het warmte vasthoudt.

pvc raamPvc raam in het wit

PVC is prima te gebruiken in zowel de klassieke als moderne woning. Het materiaal is tevens verkrijgbaar in vele verschillende kleuren, zo kun je dus altijd wel kiezen voor een kleurtint die goed aansluit bij de rest van je woning.

Aluminium ramen en deuren

Er wordt vaak voor aluminium ramen en deuren gekozen bij de wat meer modernere woningen. Je hebt bij aluminium echter net als bij PVC keuze uit vele kleuren waardoor je vrij eenvoudig kunt zorgen voor een look die goed aansluit op de uitstraling van de rest van je woning.

aluminium deurAluminium schuifdeur als achterdeur.

Het materiaal is zeer onderhoudsvriendelijk en bevat een U-waarde die ligt tussen de 0,88 en 0,78 W/m2K. Als nadeel bij aluminium kan echter wel de prijs worden benoemd. Dit materiaal is namelijk iets duurder dan PVC of hout.

Houten ramen en deuren

Hou je van een natuurlijke en warme uitstraling? Dan zijn ramen en deuren van hout waarschijnlijk de beste keuze voor jou. De isolatiewaarde van hout is goed. Het kan een U-waarde hebben tot wel 0,63 W/m2K.

houten ramenHouten raam.

Als nadeel kan echter worden benoemd dat dit materiaal minder onderhoudsvriendelijk is. Hout zal namelijk eens in de paar jaar moeten worden voorzien van een opknapbeurt. Een nieuwe laag verf zorgt ervoor dat het hout goed beschermd blijft tegen vocht en houtrot. Voordeel hierbij is dan wel weer dat je zo eenvoudig het hout kunt voorzien van een mooie kleur die goed past bij de uitstraling van je woning.

Ramen en deuren aanschaffen

Ben je er uit welke materiaalsoort je voorkeur heeft voor je ramen en deuren en wil je graag ramen en deuren aanschaffen? Of wil je graag nog wat advies van een specialist over wat voor jou de beste optie is? Neem dan contact op met een specialist uit je buurt. Vergelijk meerdere offertes om zo eenvoudig kwalitatief goede ramen en deuren te vinden tegen de beste prijs!

Welke materiaalsoort heeft jouw voorkeur voor je ramen en deuren?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!