Vochtplekken als gevolg van spouwmuurisolatie?
Gratis 6 prijsoffertes
Oude woningen worden steeds meer geïsoleerd. Niet heel gek, want met een goed geïsoleerde woning kun je aanzienlijk besparen op energiekosten. Een probleem dat zich na het isoleren van de spouwmuur wel eens voordoet is het optreden van vocht in de muur. Maar ligt de oorzaak van dit probleem eigenlijk wel bij spouwmuurisolatie? We bespreken het hieronder. Lees je mee?
Oorzaak vochtproblemen
Het lijkt misschien niet logisch, maar in het geval van boven beschreven probleem zal het in de meeste gevallen zo zijn dat er al vochtproblemen waren voordat de spouwmuur werd geïsoleerd. Het verschil is echter dat het overtollige vocht in de woning, voordat de spouwmuur geïsoleerd werd, steeds de woning kon verlaten. Vochtplekken werden zo niet zichtbaar. De luchtdoorgang waardoor het overtollige vocht in huis werd afgevoerd is nu dichtgemaakt met isolatiemateriaal, waardoor het niet meer afgevoerd wordt. Je hoeft dus zeker geen spijt te hebben van de spouwmuurisolatie, dat is nog steeds een goede investering geweest. Het is echter van belang de oorzaak van het overtollig vocht in de woning te achterhalen.
Daadwerkelijke oorzaak
De oorzaak van het probleem is waarschijnlijk of te vinden in slechte ventilatie in de woning of in optrekkend vocht in de muren. Wanneer het gaat om slechte ventilatie in de woning dan zal er simpelweg beter geventileerd moeten worden. Controleer het ventilatieplan in de woning, laat het eventueel controleren door een vochtbestrijder, en pas het zonodig aan. Wanneer het probleem zit in optrekkend vocht in de muren, dan trekt vocht in de grond via de muren omhoog waardoor er vochtplekken kunnen ontstaan. Om dit probleem op te lossen kun je de muren laten injecteren of onderkappen.
Tip #1 bij vochtproblemen: zet de ramen wat vaker open! :-)
Muren injecteren of onderkappen
De muur of muren van je woning kunnen worden geïnjecteerd met een speciale gel om zo het optrekkend vocht te blokkeren. Dit is een relatief eenvoudig uit te voeren klus en zal in de meeste gevallen ook prima zijn. Het onderkappen van de muur of muren is echter een vrij ingrijpende vorm van vochtbestrijding. Deze vorm wordt ook vrijwel alleen maar uitgevoerd bij een totaalrenovatie van de woning. Er zal namelijk een vochtwerende laag onder de woning moeten worden aangebracht en hiervoor zullen telkens een reeks van stenen onder in de muur moeten worden weggekapt en vervolgens opnieuw worden geplaatst.
In de meeste gevallen zal het vochtprobleem echter vrij eenvoudig oplosbaar zijn door middel van betere ventilatie of het laten injecteren van de muren. Zo kun je optimaal profiteren van de spouwmuurisolatie zonder vochtproblemen in je woning!