Tuinwater, 4 veelgestelde vragen

Mike avatar

Mike op 10-07-2018

Tuinwater, 4 veelgestelde vragen

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Tuinwater, er worden geregeld vragen over gesteld. Daarom bespreken we in dit artikel 4 veelgestelde vragen over water in de tuin. Lees je mee?

Hoe krijg je tuinwater weg uit de tuin?

In sommige gevallen, zeker na plaatsing van een nieuwbouw tuin, kan het voorkomen dat er behoorlijk wat water in de tuin blijft liggen. Omspitten van de tuin is dan lastig en het aanleggen van een drainagesysteem is veel werk en daarnaast ook kostbaar. Wat kun je doen?

Een optie is om door gebruik te maken van een grondboor gaten te boren. Het kan namelijk zo zijn dat de grond dermate stevig is aangestampt dat het regenwater hierdoor niet fatsoenlijk meer in de grond kan wegvloeien. Je kunt dan met de grondboor elke vierkante meter een gat boren met een diameter van zo’n zeven tot tien centimeter. Op die manier boor je zeker door de (voor het water) ondoordringbare laag heen. De gaten kunnen eventueel opgevuld worden met scherp zand tot ongeveer twintig centimeter van de oppervlakte. De bovenste twintig centimeter kunnen eventueel nog worden opgevuld met compost, zo kun je hierin ook eenvoudig bloemen of planten laten groeien.

Zijn grasdallen ook een goede optie voor wateroverlast?

Wanneer auto’s je graskant telkens kapot rijden, dan zijn grasdallen een goede optie. Grasdallen zijn goed geschikt voor het doorlaten van verkeer terwijl er nog steeds fijn genoten kan worden van een mooie groene omgeving. Tussen de openingen kan er gras worden laten gegroeid, maar dit kan tevens ook worden opgevuld met bijvoorbeeld zand. Grasdallen kun je nemen in beton of kunststof variant. Grasdallen zijn niet alleen populair omdat er op deze manier toch begroeiing kan plaatsvinden, maar tevens ook vanwege het waterdoorlatende vermogen van de grasdallen. Regenwater kan zo ook eenvoudig wegvloeien via de openingen van de grasdallen.

Wateroverlast op kleigrond, wat te doen?

Wanneer je tuin basis bestaat uit een toplaag van kleigrond dan kan het zo zijn dat bij hevige regenval er veel regenwater op deze kleilaag blijft liggen. In warme perioden kan het zo zijn dat deze kleilaag eenvoudig barsten laat zien door uitdroging. Wat kun je doen?

Het is een goede optie om de structuur van de bodem aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld een rijnzand infrezen, zo’n vijf centimeter. Hierdoor zal het regenwater beter kunnen weglopen waardoor het niet zal blijven staan bij hevige regenval. In extremere gevallen is extra drainage natuurlijk ook een optie. Is het erg droog door warm weer, dan is het slim om de grond te voorzien van wat vocht zodat deze niet zal gaan barsten.

Wateroverlast van de buren door niveauverschil, wat te doen?

Het kan zijn dat het erf van je buren iets hoger ligt dan dat van jezelf. Je kunt hierdoor last ondervinden van het afvoerwater afkomstig van je buren. Wat kun je in zo’n geval doen?

Volgens artikel 640 van het burgerlijk wetboek is het zo dat je bij een hoger gelegen erf van je buren, mits dit niet het gevolg is van een kunstmatige ingreep, de afvloeiing van het regenwater niet mag hinderen. Je zult in zo’n geval zelf moeten zorgen voor een goede doorvloeiing van het regenwater uit jouw tuin. In het geval van een kunstmatige ingreep in de tuin van je buren waardoor afvloeiing van regenwater van de buren naar jouw tuin is verstrekt dan kun je hiertegen wettelijk gezien bezwaar maken en zullen je buren met een oplossing moeten komen.

Wil je graag een hovenier inschakelen om een tuinwater probleem op te lossen? Dan raden we je aan om hiervoor meerdere hoveniers uit je regio te vergelijken. Je kiest zo eenvoudig voor een kwalitatieve hovenier die je tegen de beste prijs kan helpen.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!