Spouwmuurisolatie met isolatiekorrels?

Mike avatar

Mike op 27-06-2017

Spouwmuurisolatie met isolatiekorrels?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Een vorm van spouwmuurisolatie is het opvullen van de spouw met isolatiekorrels, ook wel isolatieparels of EPS-parels genoemd. Je kunt op deze manier het isolerend vermogen van de woning aanzienlijk verbeteren en zo eenvoudig besparen op stookkosten. Hoe werkt het isoleren met isolatiekorrels precies? We bespreken in dit artikel!

Waaruit bestaan de isolatiekorrels?

De isolatiekorrels bestaan uit geëxpandeerd polystyreen, in de volksmond gewoon piepschuim genoemd. Maar de korrels bestaan slechts voor 2 procent uit dit materiaal. De rest, 98% dus, is lucht. En dat zorgt juist voor het goede isolerende vermogen van de korrels. Daarnaast is dit materiaal dus super licht en daardoor erg eenvoudig om mee te werken.

Wat zijn de voordelen van isolatiekorrels?

Isolatiekorrels hebben een aantal fijne voordelen. We bespreken ze hieronder.

Goed isolerend vermogen

Zoals al werd benoemd is het isolerend vermogen van isolatiekorrels erg goed. Dit type isolatiemateriaal is er echter in drie soorten, namelijk korrels met een HR, HR+ en HR++ waarde. De isolatiewaarde varieert dus tussen deze waardes waarbij korrels met een HR waarde redelijk isoleren en dus ook goedkoper zullen zijn, korrels met een HR+ waarde goed isoleren en korrels met een HR++ waarde voorzien van een uitstekende isolatiewaarde en daarom dus ook het meest prijzig zullen zijn.

Vochtproblemen voorkomen

Omdat isolatiekorrels geen vocht opnemen en zelfs waterafstotend werken is dit type isolatie goed bestand tegen verschillende weersinvloeden en zullen ze niet vatbaar zijn voor vochtproblemen en rotting. De gesloten celstructuur zorgt voor deze fijne eigenschap.

Milieuvriendelijk

Wanneer je kiest voor isolatie met isolatiekorrels dan kies je tevens voor een milieuvriendelijke en duurzame vorm van isolatie. Omdat de korrels enkel van polystyreen gemaakt worden zijn ze volledig te recyclen. Daarmee zijn de isolatiekorrels dus niet belastend voor het milieu. Zo zul je op een milieubewuste manier je woning voorzien van een milieubewuste isolatievoorziening, top!

Hoe werkt spouwmuurisolatie met isolatiekorrels?

In de spouwmuur worden kleine gaatjes geboord van zo’n 23 millimeter. Vervolgens worden de isolatiekorrels samen met een speciale lijm aangebracht met behulp van een zogenaamde inblaasmachine. De spouwmuur wordt zo opgevuld waarbij de lijm als bindmiddel wordt gebruikt en de isolatiekorrels op hun plaats houdt. Vervolgens zullen de gaten in de spouwmuur netjes worden gedicht met metselspecie, waarna je er vrijwel niets meer van ziet. Het spouwmuurisolatie proces is dus vrij simpel en kan binnen slechts één dag worden uitgevoerd.

Al met al is spouwmuurisolatie met isolatiekorrels dus een simpele maar toch zeker doeltreffende manier van spouwmuurisolatie. Is jouw woning al goed voorzien van isolatie?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!