Kozijn repareren, een stappenplan!

Mike avatar

Mike op 08-12-2017

Kozijn repareren, een stappenplan!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je over kozijnen beschikt met beschadigingen of houtrot dan is het verstandig om dit zo snel mogelijk te repareren om zo verdere schade te voorkomen. De kozijnen worden continu blootgesteld aan alle weersinvloeden en dienen daarom goed te worden beschermd. Hoe kun je kozijn reparatie het beste aanpakken? We bespreken een kort maar duidelijk stappenplan. Lees snel verder!

Stap 1: beschadigde, rotte en zwakke plekken verwijderen

Als eerste zul je alle beschadigde, rotte en ook zwakke plekken in je kozijnen moeten opsporen. Check je kozijnen goed en kijk tot waar precies het houtrot loopt. Hou er rekening mee dat houtrot ook naar binnen toe kan lopen. De voornaamste schade zit meestal in de hoeken van het kozijn.

Stap 2: beschadigde delen verwijderen

Wanneer je alle beschadigde plekken hebt gevonden, zul je het beschadigde hout moeten verwijderen. Het is hierbij van belang dat de glaslatten in het kozijn eerst worden verwijderd. Maak gebruik van een beitel en hamer, of in de meer extreme gevallen van een zaag. Zorg ervoor dat de rotte plek of beschadiging helemaal netjes wordt verwijderd. In het geval van flinke grote plekken kan het gedeelte van het kozijn op deze plekken zelfs worden weggezaagd.

kozijnen houtrot

Stap 3: behandeling met primer

Na het verwijderen van het beschadigde hout is het van belang deze plekken te behandelen met een primer. Deze primer zorgt namelijk voor een goede hechting en tevens ook dat het houtrot niet gemakkelijk kan terugkomen of voorzetten.

Stap 4: vullen met vulmiddel, lijm en hout

Nadat alle beschadigingen zijn verwijderd en deze plekken zijn behandeld met een primer is het tijd om deze open plekken te vullen met een vulmiddel of in het geval van weggezaagde stukken met lijm en nieuwe stukken hout. Zaag de nieuwe stukken hout precies op maat en plaats ze terug met lijm. Laat de lijm goed uitharden, de droogtijd is ongeveer vier uur.

Stap 5: schuren en grondverf aanbrengen

Nu de basis van het raamkozijn weer in orde is kunnen de glaslatten worden teruggeplaatst. Hierna is het belangrijk om het kozijn goed te schuren. Zorg ervoor dat alle plekken weer netjes egaal zijn zodat je straks niets meer kunt zien van de reparatieklus.

mooie kozijnen

Is alles netjes geschuurd? Stof het kozijn dan af en zet het vervolgens in de grondverf. De grondverf zorgt voor een goede bescherming van het kozijnen tegen vocht en andere weersinvloeden. Na het drogen van de grondverf kun je het kozijn eventueel nog mooi aflakken in een desgewenste kleur.

Ziezo, je kozijn ziet er nu weer als nieuw uit en kan er weer voor lange tijd tegenaan!

Alternatief; uitbesteden die handel!

Ben je zelf niet zo handig en wil je graag je kozijnen laten repareren door een vakman? Vergelijk dan meerdere kozijnspecialisten uit je buurt op kozijnreparatie diensten. Je kunt zo eenvoudig kiezen voor een professional die je kozijnen tegen een goede prijs kan repareren en opknappen.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!