Kleurgebruik voor buitenschilderwerk

Mike avatar

Mike op 02-07-2018

Kleurgebruik voor buitenschilderwerk

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Welke kleur kies je voor je buitenschilderwerk wanneer je de schilder aan de gang zet? Natuurlijk houd je rekening met je persoonlijke smaak maar de keuze voor een kleur gaat verder dan dat. Wat is nog meer van belang? We bespreken het in dit artikel. Lees je mee?

Kleuren voor buitenschilderwerk

Het is bij het kiezen voor een kleur van je buitenschilderwerk verstandig om naast je persoonlijke smaak ook rekening te houden met de volgende twee aspecten:

- De omgeving waarin de woning staat, deze kan van invloed zijn op het uiteindelijke effect van je geschilderde woning. Zorg ervoor dat de kleur die je kiest enigszins mooi aansluit bij de kleuren van je buren of de ‘vibe’ van de straat. Zo zal ook jouw woning mooi tot zijn recht komen.

- Kleuren van andere materialen zoals de kleur van de dakpannen op je woning en je gevel etc. Door ook hiermee rekening te houden bij de keuze voor een kleurtint zorg je ervoor dat je één mooi geheel creëert.

Lichte of donkere kleurtinten?

Praktisch gezien is het slimmer om te kiezen voor de wat lichtere tinten in plaats van de donkere tonen. Het is namelijk zo dat lichte tinten het zonlicht beter zullen weerkaatsen waardoor ze minder snel zullen verkleuren dan dat donkere tinten doen. Donkere tinten absorberen het zonlicht en zullen daarom ook meer worden aangetast.

Speel met contrast

Bij het schilderen van ramen, kozijnen, deuren en bijvoorbeeld de dakgoot kan het mooi zijn om te spelen met juist donkere of juist lichte kleuren. Zorg bijvoorbeeld voor contrast ten opzichte van de muren van je woning. Door het contrast wordt er meer diepte gecreëerd en zullen kleuren meer gaan stralen. Zo zien we vaak dat er lichtere kleurtinten worden gebruikt voor kozijnen dan de kleurtint op de muur en voor de draaiende onderdelen zoals de ramen en deuren worden vaak juist donkere kleurtinten gebruikt.

antraciet gevel schilder

Kleuren vergelijken

Het is slim om verfkleuren voor buiten te vergelijken. Neem een kleurenwaaier mee vanuit de verfwinkel en check de kleuren thuis zodat je beter kunt inschatten hoe deze staan in de omgeving en in vergelijking met andere elementen.

Hou rekening met schilderwerk voorschriften

Het kan zo zijn dat je rekening moet houden met voorschriften wat betreft kleur afspraken die zijn gesteld voor buitenschilderwerk in je regio. Check dit vooraf altijd even bij je gemeente zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Zelf schilderen of schilder inschakelen?

Buitenschilderwerk kan een behoorlijke klus zijn. De juiste voorbereidingen moeten worden getroffen, schuurwerk en voorbehandeling moet worden uitgevoerd en het schilderwerk zelf moet natuurlijk ook goed worden aangebracht. Dit zorgt namelijk voor een goed beschermende laag aan de buitenkant van je woning. Deze beschermt je huis als het ware en wordt continu blootgesteld aan alle weersinvloeden. Goed schilderwerk is dus van belang!

Ben je zelf handig dan kun je het buitenschilderwerk prima zelf uitvoeren. Heb je geen zin of tijd om de klus zelf te klaren of wil je het schilderwerk gewoon graag door een professional laten uitvoeren? Schakel dan de hulp in van een schilder. Door een aantal schildersbedrijven uit je buurt te vergelijken op prijs en kwaliteit kies je eenvoudig voor een schilder die het buitenschilderwerk voor een scherpe prijs voor je kan uitvoeren.

Heb jij al enig idee welke kleurtinten je wilt gaan gebruiken voor je buitenschilderwerk?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!