Hoe repareer je houtrot?

Mike avatar

Mike op 14-10-2016

Houtrot is erg vervelend en kan zorgen voor behoorlijk wat schade. De oorzaak van houtrot is meestal optrekkend vocht of slechte ventilatie. Daarnaast kan houtrot natuurlijk ook ontstaan door lekkages. Het is uiteraard het beste om houtrot te voorkomen, maar mocht je toch houten onderdelen hebben in huis die aan het rotten zijn dan kun je deze gelukkig repareren. We bespreken er meer over hieronder.

houtrot repareren

Houtrot signaleren

Bruinzwarte verkleuringen in het hout zijn een duidelijk teken van houtrot. Maar het komt vaak voor dat het hout niet direct zichtbaar is, bijvoorbeeld omdat er een lik verf overheen is geschilderd. Je dient daarom ook te letten op de volgende tekenen:

Oneffenheden in de verflaag
Zachte plekken
Klemmende deuren of ramen (dit kan komen door vochtuitzetting)
Niet goed hechtende kit, scheuren en openstaande verbindingen

Houtrot repareren

Hoe ga je te werk wanneer je houtrot wilt repareren?

Het rotte hout verwijderen

Maak tot zo’n 15 centimeter rondom de plek die verkleurd is vrij. Daarna kun je het deel dat is verrot tot ongeveer 1 centimeter in het niet aangetaste hout verwijderen.

Reparatie

Voor houtrot aantastingen die niet groter zijn dan ongeveer een vuist kun je kiezen voor houtrot vulling. Repareer de plek met tweecomponenten epoxy houtrot vulling. Schuur de aangetaste plek eerst en gebruik daarnaast eventueel een primer. Maak vervolgens de reparatie pasta aan. Maak niet te veel in een keer aan, want deze droogt namelijk vrij snel. Smeer vervolgens de pasta in de opening en strijk deze natuurlijk netjes glad met bijvoorbeeld een plamuurmes. Overtollig reparatiemiddel dien je meteen te verwijderen.

Als afwerking kun je wanneer het reparatiemiddel gedroogd en uitgehard is dit netjes glad schuren zodat het middel perfect overloopt in het niet aangetaste hout. Vervolgens voorzie je de oppervlakte van een lik verf. En klaar ben je!

Zijn de plekken groter dan een vuist? Dan is het aan te raden om de hout delen te vervangen voor nieuw hout. Schakel hiervoor eventueel een timmerman in. Het is slim om in zo’n geval een snelle vergelijkingscheck te doen tussen meerdere vakmannen uit je buurt. Zo vind je snel een gemakkelijk een professionele timmerman in je regio tegen de beste prijs.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!