Hoe lang moet een dekvloer drogen?

Mike avatar

Mike op 11-02-2019

Hoe lang moet een dekvloer drogen?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je een nieuwe dekvloer (ook wel chape genoemd) laat plaatsen, dan is het belangrijk dat je deze goed laat drogen. De ondergrond voor je uiteindelijke vloer zal stevig en geheel droog moeten zijn voordat hierop de vloer kan worden geplaatst. Hoe lang is de droogtijd van een dekvloer? We bespreken er hieronder meer over.

Droogtijd, theorie versus praktijk

Als droogtijd voor een dekvloer wordt doorgaans vaak een vuistregel gebruikt. Deze regel stelt dat tot een dikte van vijf centimeter er gerekend moet worden met een droogtijd van één week drogen per centimeter. Dit zou betekenen dat je bij een dekvloer van vijf centimeter dikte een droogtijd van vijf weken zou moeten aanhouden.

dekvloer leggenZeker bij nieuwbouw is het leggen van een dekvloer ideaal!

Heb je een dekvloer die hoger is dan vijf centimeter, dan zul je voor elke centimeter hoger dan vijf, twee weken per hogere centimeter moeten optellen. Voor een dekvloer van zes centimeter in dikte zul je dus 7 weken droogtijd moeten rekenen. Maar in de praktijk zul je echter ook rekening moeten houden met de luchtvochtigheid. Zo zal het vocht in de vloer sneller verdampen op een stralende zomerdag dan op een regenachtige herfstdag.

Tegelvloeren sneller plaatsen?

Wanneer je van plan bent om op de dekvloer een laminaat of parket vloer te gaan plaatsen, dan is het noodzakelijk dat de dekvloer zelf helemaal droog is voordat kan worden begonnen met het plaatsen van de vloer. Bij een niet goed gedroogde dekvloer zou het anders namelijk zo kunnen zijn dat het parket of laminaat krom zou gaan trekken.

dekvloer chapeEen nieuwe dekvloer: lekker glad en eenmaal opgedroogd zo "gaaf" als iets!

Ga je een tegelvloer plaatsen op de dekvloer? Dan is het wel mogelijk om al iets eerdere te beginnen met het plaatsen van de vloer, mits hiervoor de juiste producten zoals speciale lijm voor worden gebruikt. Informeer hierover altijd even bij een specialist.

Dekvloer sneller drogen?

De meest ideale optie is in principe om de dekvloer op natuurlijke wijze te laten drogen. Maar wegens tijdsdruk tijdens het bouwproces is het soms gewoon bijna niet mogelijk om zo’n lange droogtijd van enkele weken aan te houden. In zo’n geval kan het gebruik maken van een bouwdroger een goede oplossing zijn. Met een bouwdroger kan het drogingsproces namelijk worden versneld. Ge echter niet al vanaf dag één vol met de bouwdroger aan de slag. Op deze manier kan namelijk niet al het cement goed verharden met als potentieel gevolg; een minder sterke dekvloer. En dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Twijfel je over het droogproces van jouw dekvloer, informeer dan goed bij een vloerspecialist. Deze kan je vakkundig advies geven over jouw persoonlijke situatie.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!