Hoe kies je de ondervloer?

Mike avatar

Mike op 30-10-2018

Hoe kies je de ondervloer?

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je een ondervloer gaat kiezen dan zijn er een aantal aspecten om rekening mee te houden. Welk type vloer ga je nemen en wat is het gebruiksdoeleinde? We bespreken in dit artikel waarop je het beste kunt letten bij het uitzoeken van de juiste ondervloer. Lees je mee?

4 belangrijke aspecten bij het kiezen van een ondervloer

De ondervloer heeft effect op de duurzaamheid van je vloer, de mate van geluiddichtheid en ook hoe comfortabel je de vloer ervaart. Het is daarom belangrijk dat de juiste ondervloer wordt gekozen voor de situatie. Het is bij het kiezen van een ondervloer aan te raden om te letten op vier aspecten, namelijk: warmte-isolatie, vochtdichtheid, egaliserend vermogen en de demping van geluid.

Warmte-isolatie ondervloer

Een vloer met een goede warmte isolatie zorgt ervoor dat er maar relatief weinig warmte verloren gaat door de vloer. Een ondervloer zorgt ervoor dat de warmte in de ruimte beter wordt vastgehouden en kan op die manier bijdragen aan een meer comfortabel en ook meer energiezuinig binnenklimaat. Hou er rekening mee dat een ondervloer met een goede warmte-isolatie minder goed is om te combineren met vloerverwarming. Het effect van vloerverwarming zal door de vloerisolatie namelijk minder rendabel zijn, en dat is zonde.

Vochtdichtheid ondervloer

Wanneer je een ondervloer gaat plaatsen bij laminaat of hout, dan zal een vochtwerende werking van de ondervloer hierbij echt een must zijn. Deze vochtwerende werking zorgt er namelijk voor dat vocht niet van onderaf in het laminaat of hout zal kunnen trekken. Wanneer vocht wel in het hout of laminaat terecht komt, dan kan dit namelijk gaan kromtrekken. En dat is natuurlijk het laatste dat je wilt.

ondervloer laminaatOndervloer voor laminaat!

Egaliserend vermogen ondervloer

Het egaliserend vermogen van een ondervloer maakt het mogelijk om oneffenheden in de basisvloer te kunnen wegwerken. Zo kunnen sommige ondervloeren oneffenheden wegwerken tot wel 6 millimeter. Heb je oneffenheden van groter formaat in de basisvloer? Dan is het slim om eerst spaanplaat te gebruiken om zo oneffenheden te minimaliseren. Beschik je over een basisvloer die scheef loopt? Met een niveauverschil van 0,5 centimeter of meer kun je dan het beste de vloer eerst egaliseren door gebruik te maken van egalisatiekorrels.

Geluiddempendheid ondervloer

Wanneer je in een appartement woont en onder- en/of bovenburen hebt dan heb je vast wel eens last gehad van contactgeluiden. Maar ook contactgeluiden in je eigen woning kunnen storend zijn. Laminaat of sommige andere vloeren kunnen behoorlijk doorklinken via wanden en muren. Een goede ondervloer met een geluiddempende werking is in zo’n geval erg gewenst. En bij sommige woningbouwverenigingen wordt dit zelfs verplicht. Het geluiddempend vermogen van een ondervloer is dan dus ook iets om op te letten bij het kiezen van een ondervloer.

Wanneer je let op deze vier aspecten bij het uitzoeken van een ondervloer, dan zorg je voor een goede basis en maximaal comfort bij je vloer!

Wat voor type vloer wil jij graag gaan plaatsen?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!