Groendak: groener wonen!

Mike avatar

Mike op 15-02-2018

Groendak: groener wonen!

Een groener en meer milieubewuste leefomgeving is iets waar vandaag de dag meer en meer naar gestreefd wordt. Naast dat deze manier van wonen beter is voor het milieu, komt het vaak (op termijn) ook ten goede voor je portemonnee.

Een optie die kan bijdragen aan het ‘groener’ en dus duurzaam wonen is een groendak. Wat is een groendak precies? We bespreken er meer over in dit artikel. Lees je mee?

Uit welke onderdelen bestaat een groendak?

Een groendak is een dak dat is bedekt met een laag vegetatie die kan bestaan uit bijvoorbeeld sedums, kruiden, (sier)grassen, varens, bloemen en groenten.

Het is bij een groendak vereist dat je woning beschikt over de juiste dakconstructie. Een specialist kan controleren of een groendak geschikt is voor jouw situatie. Bij een ongeschikte dakconstructie zou het dak kunnen worden beschadigd door de lagen waaruit het groendak bestaat. De meeste groendaken bestaan namelijk uit zes lagen. Een water- en wortelwerende laag, een beschermende laag, drainagelaag, filterlaag, substraatlaag en als laatste de vegetatielaag zelf.

groendak modern

Twee typen groendak

Het groendak bestaat eigenlijk uit twee varianten. Zo kun je kiezen uit het extensieve groendak en het intensieve groendak.

Extensief groendak

Het extensieve groendak is eenvoudiger te plaatsen dan het intensieve groendak. Dit komt omdat dit type groendak enkel bestaat uit begroeiing. Bij een extensief groendak komt er een dunne laag bovenop de bestaande dakconstructie te liggen. De bestaande dakconstructie hoeft ook niet aangepast te worden.

Intensief groendak

Bij een intensief groendak zal de bestaande dakconstructie wel lichtelijk aangepast moeten worden, omdat een intensief groendak bestaat uit een combinatie van beplanting, terras en paden. Daarom is hiervoor in de meeste gevallen ook een vergunning nodig. In zo’n geval is het tevens slim om een dakdekker in te schakelen. Deze weet precies hoe een intensief groendak aangelegd moet worden en kan tevens het aanvraagproces van de vergunning voor je uit handen nemen. Vergelijk meerdere dakdekkers uit je regio en vind een vakman tegen de beste prijs.

groendak volledig

Voordelen groendak

Een groendak biedt een aantal fijne voordelen. Zo zal een groot gedeelte van het regenwater dat op het dak terecht komt worden opgenomen, hierdoor zal het rioleringsstelsel minder worden belast en kan ook de belasting van waterzuivering worden verminderd. Dat is tenminste als we in de toekomst meer en meer gebruik zullen gaan maken van een groendak.

Daarnaast zorgt een groendak ook voor een verbeterde warmte isolatie van de woning of het pand. De warmte die via het dak de woning verlaat kan beter worden vastgehouden waardoor er kan worden bespaard op stookkosten.

In de steden zullen groendaken zorgen voor een compensatie voor het gebrek aan groen. Er wordt een verhoogde biodiversiteit gecreëerd in dit soort plekken. En ook zal de lucht meer worden ‘gezuiverd’. Tevens zal ook de levensduur van het dak kunnen worden geoptimaliseerd. Dit komt omdat het groendak eigenlijk een laag bescherming is, die beschermt tegen het schadelijke effect van direct zonlicht en regen.

Een groendak is bijzonder en heeft zoals je ziet een aantal fijne voordelen. Zou jij een groendak op je woning wel zien zitten?Laat een reactie achter, vinden we leuk!