Google bepaalt beste plek zonnepanelen

Mike avatar

Mike op 14-06-2017

Google bepaalt beste plek zonnepanelen

Bij het plaatsen van zonnepanelen is het van belang dat de panelen op de meest ideale plek op het dak worden gepositioneerd, zodat ze optimaal zonne-energie kunnen opvangen en verwerken. Het kiezen van de beste plek is nog niet zo heel eenvoudig. Maar met een nieuwe tool van Google, genaamd ‘Project Sunroof’ wordt dat een stuk makkelijker. Lees je mee?

Tool berekent de beste plek

De ontwikkeling van de tool is het gevolg van de velen zoekopdrachten die binnenkwamen bij de zoekmachine gigant. Er werd namelijk ontzettend veel gezocht op informatie die kon helpen bepalen wat de meest ideale positie is voor plaatsing van zonnepanelen. Google heeft daarom de tool ontwikkeld om zo hierbij eenvoudig hulp te kunnen bieden. Project Sunroof bepaalt op basis van de locatie wat de meest ideale plek is voor het plaatsen van zonnepanelen. Daarnaast kan de tool ook voor je berekenen wat je bespaart op een bepaalde plek ten opzichte van een andere plek. Ideaal! De tool wordt mede mogelijk gemaakt door het combineren van data uit Google Maps en Google Earth. Wanneer je binnen de tool van Sunroof zoekt dan zoek je op adres en wordt er door de tool automatisch allerlei beschikbare data tevoorschijn gehaald.

Data combineren voor berekening rendement

De tool is momenteel nog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, maar wordt op termijn ook voor andere delen van de wereld beschikbaar gemaakt. Dit komt mede doordat de tool nogal complex is. Deze verzamelt namelijk onder andere data over het aantal zonuren op een bepaalde positie. Daarnaast laat de tool ook zien aan welke kant van het dak de meeste zon staat. Vervolgens kan de verzamelde informatie nog worden gecombineerd met de energiefactuur en ook de investering van zonnepanelen waardoor de tool eenvoudig het rendement voor je kan berekenen. Google gebruikt tevens ook nog klimaatdata waarmee kan worden bepaald of je woning überhaupt wel geschikt is voor een zonnepanelen installatie. Het zou bijvoorbeeld ook zo kunnen zijn dat voor jou een investering in zonnepanelen niet de moeite waard is. Zou jij zonnepanelen willen laten plaatsen?

Heb je daarbij al enig idee welke positie voor jouw situatie het meest geschikt is?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!