Goede voornemen 2017; Stroomverbruik beperken!

Mike avatar

Mike op 02-01-2017

Zo. 2016 is weer passé. Tijd om vooruit te kijken. Wat zijn jouw voornemens voor 2017? Wat voor iedereen een goed voornemen kan zijn is het besparen op het stroomverbruik zonder daar al te veel moeite voor te doen. Dat klinkt lekker hé? Lees snel verder om onze 5 tips te verkrijgen!

stroom besparen

We maken tegenwoordig ontzettend veel gebruik van stroom. Het is daarom best eens interessant om te kijken op welke manier je eenvoudig stroomverbruik kunt verminderen. Zo kun je al snel een leuk zakcentje besparen en zul je daarnaast zo ook het milieu minder belasten. Hieronder bespreken we 5 handige tips waarmee je je stroomverbruik kunt beperken.

Tip 1: standby modus uitschakelen

Veel apparatuur gaat tegenwoordig bij het uitschakelen in de zogenaamde standby-modus. Wat veel mensen zich niet echt realiseren is dat apparatuur in deze modus nog steeds energie verbruikt. Zo wordt er in een gemiddeld huishouden per jaar nog ongeveer zo’n 600 kilowattuur verbruikt aan stroom dienend voor de standby-modus. Omgerekend komt dit neer op ongeveer zo’n €120. Trek dus gewoon wat vaker de stekker uit het stopcontact of maak gebruik van stekkerdozen met een schakelaar zodat je eenvoudig apparatuur volledig van het elektriciteitsnet kunt afhalen.

Tip 2: wat zijn de stroomvreters?

Wat zijn de grote stroomvreters binnen jouw huishouden? Misschien heb je wel geen idee dat sommige apparatuur zoveel stroom verbruikt en staat deze toch vaak aan terwijl je er amper gebruik van maakt. In zo’n geval kan een wat meer bewust gebruik op de lange termijn een flinke besparing opleveren. Een goed voorbeeld van een energievretend apparaat is de wasdroger. Draai je soms een klein wasje? Laat de was dan gewoon eens drogen op een rekje. Ook airco’s, plasma televisies en aquariums gebruiken bijvoorbeeld erg veel stroom. Check het stroomverbruik eens van apparatuur bij jou in huis en kijk of je niet heel eenvoudig een hoop kunt besparen.

Tip 3: Maak gebruik van spaarlampen

Maak je overal al gebruik van spaarlampen in huis? De gloeilamp vraagt ongeveer het dubbele aan stroom in vergelijking met de spaarlamp. Met een spaarlamp van 15 watt kun je al ongeveer net zoveel licht creëren als met een gloeilamp van 40 watt. De spaarlamp mag in aanschaf dan iets duurder zijn. Op termijn betaalt zich dit al snel terug. Bijkomend voordeel is ook dat spaarlampen veel duurzamer zijn en daardoor ook een aanzienlijk langere levensduur hebben. Je zult zo dus ook minder vaak lampen hoeven te vervangen.

Tip 4: Verwarming van het huis

Hoe efficiënt verwarm je eigenlijk? Verwarm je altijd het gehele huis of verwarm je alleen die ruimten waarvan je ook daadwerkelijk gebruik maakt. En van wat voor thermostaat maak je gebruik? Moderne slimme thermostaten kunnen op basis van je leefgedrag automatisch een verwarmingsprogramma programmeren waardoor je je woning optimaal en energiezuinig kunt verwarmen. Misschien de oude thermostaat eens vervangen voor een nieuwe? En zou de verwarming niet structureel gewoon een graadje lager kunnen dan dat je gewend bent? Misschien bevalt die temperatuur je ook wel prima. Door bewust om te gaan met het verwarmen van je woning kun je flink besparen op energiekosten en leef je natuurlijk ook meer milieubewust.

Tip 5: Plaatsing van meubilair

De plaatsing van het meubilair in huis kan ook invloed hebben op het stroomverbruik. In veel woningen komt het voor dat gordijnen of meubels voor radiatoren worden geplaatst en daardoor veel warmte blokkeren. Doodzonde natuurlijk! Kun je meubels niet op een logischere plek neerzetten? Of misschien kun je met een (her)inrichting hiermee eens rekening houden. Kies er daarnaast zoveel mogelijk voor om de gordijnen niet te sluiten wanneer je aan het verwarmen bent.

Door eens bewust te kijken naar het stroomverbruik in je woning en bovenstaande tips toe te passen ben je in staat om gemakkelijk op jaarbasis een leuk zakcentje te besparen en tevens een meer milieubewuste levensstijl te creëren. En dat is fijn!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!