De juiste verf kiezen voor schilderwerk

Mike avatar

Mike op 17-03-2016

Schilderen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en bij schilderwerk geldt het gezegde 'goede voorbereidingen is het halve werk' absoluut. De juiste verf kiezen voor het type schilderwerk is een belangrijk onderdeel van deze voorbereidingen. Lees er snel verder over!

kleuren-kiezen

Schilderen? Kies de juiste verf!

Verf is verf, maar niet iedere verfsoort is geschikt voor iedere willekeurige schildersklus. Om tot een goed eindresultaat te komen is het belangrijk dat je de juiste verf kiest voor het schilderwerk. Je kunt daarbij onderscheid maken tussen 3 soorten verf:

  • Solventverven
  • Waterverven
  • Natuurverven

Solvent verven

Synthetische harsen of solventen zijn de basis van solvent verven. Solventverven staan bekend om hun goede mechanische weerstand. Bij het proper maken van het materiaal en om de verf aan te lengen maak je ook weer gebruik van solventen. Denk hierbij aan thinner of white spirit.

Tegenwoordig schakelen we vanuit milieuredenen steeds vaker over op waterverven als latex-, vinyl- of acrylaatverven. Waterverven kennen wat voordelen t.o.v. solvent verven. Zo zijn ze minder schadelijk voor het milieu, is de geur lang niet zo indringend, drogen ze sneller, zijn ze niet-vergelend en gewoon te poetsen met water.

Water verven

Water verven kennen dus behoorlijk wat voordelen en zijn daardoor steeds populairder, maar er is een valkuil. Waterhoudende verf laat zich vrij gemakkelijk aanbrengen waardoor het risico ontstaat dat je de verf te dun uitstrijkt. Breng waterhoudende verf daarom altijd ruim aan, strijk kort op en licht na. Je gebruikt hier het beste een langharige borstel voor.

Natuur verven

Als je op zoek bent naar het meest milieuvriendelijke alternatief dan kom je zonder twijfel bij natuur verven uit. Deze verven worden geheel vervaardigd van natuurlijke grondstoffen. Ze hebben een aangename geur en zijn veiliger. De keerzijde is dat ze minder resistent zijn tegen de verschillende weersinvloeden. Vooral bij gebruik buitenshuis zul je hier dus rekening mee moeten houden.

Glanssoorten

Je zult niet alleen moeten kiezen welke verfsoort het beste past bij het schilderwerk, je zult ook een keuze moeten maken voor wat de glans betreft. Ook hierbij onderscheiden we weer drie verschillende soorten:

  • Hoogglans
  • Zijdeglans
  • Mat

Hoogglans is erg goed bestand tegen vuil en water en is bovendien afwasbaar. Een nadeel van hoogglans is de mate waarin oneffenheden zichtbaar worden op het oppervlak. Je zult de ondergrond dus erg goed moeten voorbereiden voordat je aan de slag gaat met hoogglans.

Matte verf laat daarentegen oneffenheden minder goed zien, maar is anderzijds minder goed bestand tegen weersomstandigheden. Hierdoor zien we matte verf vrijwel nooit terug bij buitenschilderwerk.

Zijdeglans zit tussen mat en hoogglans in.

Ondergrond

De juiste verf kiezen voor het schilderwerk begint natuurlijk bij de ondergrond die je gaat verven. Hout, metaal en steen vragen allemaal om een andere verfsoort. In sommige gevallen kun je sommige verfsoorten wel gebruiken voor verschillende ondergronden, maar het is raadzaam om jezelf goed te (laten) informeren over de juiste verfsoort bij de betreffende ondergrond.

Laten schilderen

Soms heb je er zelf helemaal geen zin, al dat gedoe rondom schilderen. Of misschien heb je wel eens eerder geschilderd en blijkt het jouw ding gewoon niet te zijn. Om wat voor reden dan ook; schilderwerk uitbesteden heeft voordelen.

Je hoeft je geen zorgen te maken om de juiste verf en je bent verzekerd van een optimaal resultaat.

Het is wel goed om te weten dat schilders onderling uiteenlopende tarieven hanteren voor hun diensten. Als je besluit uit te besteden doe je er verstandig aan om offertes op te vragen bij verschillende schilders voor je schilderwerk. Op die manier weet je zeker dat je altijd de laagste prijs betaalt voor het schilderwerk en kun je flink besparen op de kosten voor een professionele schilder. De besparing die je hiermee kunt maken loopt in veel gevallen op tot 40% besparen of meer.

Altijd mooi meegenomen en daarom altijd doen dus!


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!