Behang afstomen & verwijderen

Mike avatar

Mike op 30-01-2018

Behang afstomen & verwijderen

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Wanneer je één of meerdere ruimtes in huis van een opknapbeurt wilt voorzien of wanneer je gewoon graag een nieuw behangetje tegen de muur wilt zien, dan zul je in het geval van een reeds aangebracht behangetje deze eerst moeten verwijderen. Het behang afstomen is hierbij een goede optie. Hoe werkt het precies? We bespreken het hieronder.

Behang afstomen met stoomapparaat

Behang afstomen met een stoomapparaat is een zeer effectieve methode om behang te verwijderen. De hete stoom van het stoomapparaat zorgt ervoor dat de lijm eenvoudig los laat waardoor het behang vervolgens gemakkelijk kan worden verwijderd.

Een stoomapparaat kun je bij de meeste bouwmarkten huren. Handig, zo hoef je er zelf niet eentje aan te schaffen. Het stoomapparatuur dien je te vullen met water en vervolgens in het stopcontact te steken. Wanneer het stoomapparaat op de juiste temperatuur is komt er stoom uit de mond van het apparaat. Vervolgens kun je met het stoomapparaat ongeveer zo’n 30 seconden over een plek op het behang gaan. Hierna kun je dan deze plek direct lossteken door gebruik te maken van een spatel of plamuurmes. Op deze manier ga je over het hele behang heen, totdat alles netjes is verwijderd.

behangen muur

Let er wel op dat er bij het afstomen vrij veel vocht vrij komt. Het is daarom aan te raden om de vloer goed af te dekken en daarnaast goed te luchten terwijl je het stoomwerk uitvoert.

Een prikroller gebruiken

Wanneer de stoom niet goed door je behang heen komt, dan kan het handig zijn om een prikroller te gebruiken. Met deze roller kun je eenvoudig over het behang heen rollen waardoor je kleine gaatjes in het behang prikt. Wanneer je vervolgens met het stoomapparaat over het behang gaat, kan de stoom gemakkelijk door de gaatjes heen het behanglijmsel los stomen.

Restjes behang verwijderen

Na het stoomwerk zul je vaak zien dat er links en rechts nog kleine restjes behang of lijm tegen de muur zitten. Deze laatste restjes kun je het beste verwijderen door gebruik te maken van een natte spons en een plamuurmes. Hele dunne laagjes zou je zelfs met schuurpapier kunnen wegschuren.

Wanneer je de muur na het verwijderen van het behang wilt schilderen, dan zul je ervoor moeten zorgen dat de muur echt glad wordt afgewerkt en dat alle kleine restjes verwijderd zijn. Vervolgens kun je beschadigingen opvullen met plamuur en daarna de muur voorzien van een lik verf.

Wanneer je na het verwijderen van het oude behang een nieuw behangetje gaat plaatsen tegen de muur, dan hoeft de muur iets minder glad en secuur afgewerkt te worden.

Wil je het afstomen van je behang graag professioneel en snel door een behanger laten uitvoeren? Vergelijk dan altijd meerdere behangers uit je buurt, zo vind je gemakkelijk een echte vakman tegen de beste prijs en kan je behang snel en netjes worden verwijderd.

Ga jij een nieuw behangetje plaatsen of wil je graag een lik verf op je muren?


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!