Akoestiek reduceren door middel van isolatie!

Mike avatar

Mike op 01-05-2019

Akoestiek reduceren door middel van isolatie!

Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Contactgeluiden zoals bijvoorbeeld hakken op de vloer of schuivende stoelen kunnen irritant zijn. Zeker wanneer je wilt slapen of wanneer je aan het werk bent in een professionele ruimte zoals een nagelsalon. Ook geluiden van buitenaf kunnen storend zijn. Om geluiden in je woning of geluiden van buitenaf te verminderen kun je gebruik maken van akoestische isolatie. Hoe werkt deze soort isolatie precies? We bespreken er in dit artikel meer over!

Akoestische vloerisolatie

Bij plaatsing van akoestische vloerisolatie wordt een zogenaamd zwevende chape geplaatst. Hierdoor wordt geluid tussen zender en ontvanger verbroken. De chape wordt ‘zwevend’ geplaatst omdat de onderste laag en de chape worden gescheiden van elkaar door middel van een verende isolatielaag. Deze verende isolatielaag zal trillingen opvangen waardoor er geen geluidsgolven kunnen worden doorgegeven en er dus wordt gezorgd voor vermindering van contactgeluiden.

Geluid van buitenaf weren

Je kunt ook last hebben van geluiden die van buitenaf komen. Een woning of pand kan ook hiervoor geluidswerend worden gemaakt. Des te dikker de wanden zijn, des te minder geluid er doorheen zal komen. Deze vorm van isolatie kan worden gedaan met bijvoorbeeld polyethyleen- of glaswol isolatie.

huis wand isolatieFoto door Alina Kuptsova.

Polyethyleen is waarschijnlijk het meest gebruikte materiaal waarmee een woning of pand geluiddicht wordt geïsoleerd. Dit komt omdat het een sterk en relatief goedkope vorm van geluidsisolatie is die tevens ook goed bestand is tegen alle weersomstandigheden.

Glaswol wordt doorgaans gebruikt voor thermische isolatie maar is ook prima voor geluidsisolatie. Dit komt omdat het materiaal veel massa bevat dat een groot deel van de geluidsgolven kan absorberen. Vooral voor daken van woningen of panden is glaswol prima ten behoeve van akoestische isolatie omdat hier vaak voldoende ruimte aanwezig is.

Vergunning nodig?

Voor geluidsisolatie heb je in principe geen vergunning nodig. Maar wanneer je bij het isoleren tegen geluid de voorgevel betrekt of werkzaamheden gaat uitvoeren die effect kunnen hebben op de stabiliteit van de woning of het pand, dan is het aan te raden om je over jouw persoonlijke situatie even goed te laten informeren bij je gemeente. In sommige gevallen zou je dan namelijk een vergunning nodig moeten hebben.

Voor het aanschaffen van isolatiemateriaal voor akoestische isolatie of voor het inschakelen van een isolateur, is het aan te raden om altijd meerdere isolatiespecialisten uit je regio te vergelijken. Door prijs en kwaliteit van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken kies je eenvoudig voor professionele vakman tegen de beste prijs!

Header foto door Pexels.


Gratis 6 prijsoffertes

40% besparen!

Laat een reactie achter, vinden we leuk!